[...] powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne choroby neurologiczne i miriadę innych [...]
[...] kreatyny w dawkach 5g bez fazy ładowania). Pozostałe 20-30% osób nie reaguje na kreatynę ani przy jednym, ani przy drugim sposobie dawkowania. Gdy mięśnie są już nasycone, nadmiar kreatyny wydala się w postaci kreatyniny. Z moczem wydala się dziennie 14 -26 mg kreatyniny na kilogram wagi ciała. Wydalanie kreatyny (w postaci kreatyniny) zwiększa [...]
[...] enzym lipazę - stymulujący lipogenezę (budowę tkanki tłuszczowej), a z drugiej strony hamuje powstawanie innego enzymu, który rozkłada tłuszcze (lipoliza). Krótko mówiąc, nadmiar insuliny, w każdej postaci sprzyja powstawaniu tkanki tłuszczowej, a z drugiej strony blokuje enzym "spalający" tłuszcze. Indeks insulinowy określany jest jako [...]
[...] nich zasoby witaminy E. Witamina C zapobiega również utlenianiu cholesterolu LDL (najefektywniej działa z witaminą E). W warunkach stresu oksydacyjnego skutecznie eliminuje nadmiar tlenku azotu (EDRF - endothelium derived relaxing factor) do ilości zapewniających jego relaksujące działanie na mięśniówkę tętnic, co normalizuje ciśnienie krwi i [...]
[...] ponad zapotrzebowanie !!! Gdy niektórym ektomorfikom przybyło zaledwie pół kilo, niektórzy endomorficy zyskali nawet po 5 kg. Dlaczego różne typy w różny sposób reagują na nadmiar kalorii? Odpowiedzią jest najprawdopodobniej sytuacja hormonalna. U endomorfików hormonem dominującym jest insulina - hormon wybitnie anaboliczny ale i w największym [...]
[...] przyczyną pojawiających się następnego ranka, wielce nieprzyjemnych objawów jest intensywne palenie papierosów, picie piwa na pusty żołądek oraz last, but not least - nadmiar chmielowego napitku. Ponadto niektóre organizmy są bardzo wrażliwe na mieszanie alkoholi niskoprocentowych (a szczególnie szybko przyswajalnego piwa) z [...]
[...] trucizny od pokarmu i informowaniu organizmu na jaki rodzaj pokarmu ma się przygotować mają na pewno czynić z jedzenia smaczną ucztę. Zły dla naszego organizmu jest nadmiar pokarmu jak i jego niedobór. Krajów cywilizowanych dotyczy kwestia nadmiaru, a biednych niedoboru składników pokarmowych. Krajów cywilizowanych dotyczy kwestia [...]
[...] (jak i również nietolerancja na insulinę) uznany został za najpoważniejszy powód otyłośći. Z kolei Michel Montignac wysunął inna tezę: „że to nie otyłość jest powodem nadmiaru insuliny we krwi lecz tak naprawdę nadmierny poziom insuliny jest powodem otyłości, nadmierny poziom insuliny jest przyczyna a nie skutkiem otyłości" Montiganac [...]
[...] oraz zauważalne zwiększenie odporności komórkowej. Jakby nie było, to musi być jakiś minus. Duże dawki witaminy A mogą być podawane tylko w krótkim czasie, ponieważ nadmiar jest toksyczny a efekty hiperwitaminozy są bardzo dotkliwe. Może dojść nawet do uszkodzenia płodu. Jednak jak przy nazwie widnieje napis „Retinol" jest to podstawowa [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] która transportuje je do mięśni – co jest zjawiskiem korzystnym. Niestety, jeśli nasze mięśnie są już "pełne" i nie potrzebują więcej węglowodanów, organizm zamienia nadmiar cukru w tłuszcz. Spożywanie tłuszczy niekoniecznie musi do tego doprowadzić, gdyż trawią się one wolniej, stopniowo uwalniając energię i "dożywiając" na bieżąco [...]
[...] także sprzyja zatrzymywaniu jonów sodu w kanaliku nerkowym, co z kolei jest jedną z przyczyn nadciśnienia. Tłuszcz wisceralny ma też związek z kortyzolem, który wydzielany w nadmiarze przyczynia się do rozwoju otyłości. Z całą pewnością osoby otyłe żyją krócej, aczkolwiek zdarzają się wyjątki. Uzyskanie odpowiedniej wagi ciała ma, oczywiście, [...]
[...] naszej codziennej diecie. W przeciwnym razie l-karnityna będzie oddziaływała na tłuszcze przez nas zjadane, względnie na kwasy tłuszczowe wyprodukowane przez naszą wątrobę z nadmiaru zjadanych węglowodanów, a nie na tłuszcz zgromadzony w komórkach tłuszczowych. Zawsze najpierw nasz organizm będzie się starał pozyskać energię z aktualnie spożytego [...]
[...] z ginących komórek i przenoszą go z powrotem do wątroby. Jeżeli LDL dostarczają więcej cholesterolu niż potrzeba lub gdy nie ma dostatecznej ilości HDL, by go usuwać, nadmiar jego odkłada się w tętnicach. Im wyższy jest poziom HDL, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo powstania złogów i niższe ryzyko choroby serca. Ponadto, HDL zawierają [...]
[...] utrzymania wypełnienia mięśni. Biorąc pod uwagę rezultaty nowych badań, jest to nieporozumienie. Jeśli nadal bierzesz duże dawki kreatyny po pełnym nasyceniu swoich mięśni, nadmiar kreatyny dosłownie spłukiwany jest w toalecie. Kreatyna przyjmowana w nadmiarze może niepotrzebnie obciążać nerki i wątrobę. Praca dr Harrisa rzuca nieco światła na [...]
[...] wody czy zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Pozostałe 20-30% osób nie reaguje na kreatynę ani przy jednym, ani przy drugim sposobie dawkowania. Gdy mięśnie są już nasycone, nadmiar kreatyny wydala się w postaci kreatyniny. Wybaczcie nam teraz nieco wywodów naukowych. Z moczem wydala się dziennie 14 -26 mg kreatyniny na kilogram wagi ciała. [...]
[...] Po nałożeniu i wyschnięciu tworzą na powierzchni skóry elastyczną błonkę, którą zdejmuje się w całości. Wraz z nią zostają usunięte obumarłe komórki naskórka jak również nadmiar wydzielanego przez gruczoły łoju. Kolejnym ważnym elementem związanym z pielęgnacją skóry jest peeling. W przypadku cery łojotokowej, trądzikowej szczególnie polecane [...]
[...] pokrzywka, zapalenia oskrzeli, astma oskrzelowa bezsenność. Proszę popatrzeć na dzieci w wieku 2 - 5 lat. Mają pod nosem ciągle śluzowatą wydzielinę jako efekt spożywania nadmiaru białka i skrobi. Dzieci sztucznie karmione mają całkowicie zniszczony układ odpornościowy. Są podatne na wszelkiego rodzaju infekcje, ciągle chorują na [...]
[...] cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do naszej krwi w formie kwasów tłuszczowych. Te wędrują do każdej części naszego ciała i są magazynowane w najmniej aktywnych miejscach zaokrąglając [...]
[...] diety. Omega-6 zostały zaliczone do grupy NNKT, czyli takich, które są dla ludzkiego organizmu niezbędne, a których on sam nie potrafi syntezować. Jednakże ich powszechny nadmiar w diecie współczesnego człowieka powoduje spore problemy. Nadmierne spożycie powoduje zachwianie równowagi immunologicznej i przyczynia się do wzrostu stanów [...]
Witam zebrałem kilka ciekawych informacji na temat jedzenia. Nie jest to może artykuł dla osoób, obeznanych w temacie ale myśle że nada się dla osób piszących "czy dacie rade ułożyć diete " macie tu podstawowe informacje na temat tłuszczu białka i węgli. Jeżeli przeczytanie teg postu jest zbyt trudne ... no cóż przypudrujcie noski Węglowodany - [...]